C öğrenmek için hangi kitaplar ???

C ÖĞRENMEK ?

Hangi yazılım en iyisidir tartışmaları yıllardır Türk forumlarında devam etmektedir, bu gidişle onlar çözüm bulana kadar yazılım sistemi kökünden değişecek. Ben tabi ki bu daha iyi şu daha kötü demeyeceğim. Burada çok basit bir kıstas bulunmakta. Amaç ve ihtiyaç;

Benim amacım ve ihtiyacım nedir. Eğer ben bir mikroişlemci programlıyorsam alt seviye , yok eğer bir oyun programlıyorsam üst seviye bir dil öğrenmeliyim. Ben şu an PIC ile ilgili geliştirmeler yapmaktayım ve bu sebeple C ve derleyici olarak MikroC kullanmaktayım. Çünkü C dili en temel yazılımlardan biridir ve yaptığım işe ve amaçlarıma uygundur. Bunun iyi yada kötü ile ilgili yoktur.  PC de program yazacağım zamanda C nin bir nevi devamı olan Java kullanacağım.

Burada kullandığım ve çok beğendiğim temelden ve hatta sıfırdan bu işi öğrenmek isteyenlere iki kaynak tavsiye edeceğim

c icin kitaplar
Sıfırdan C öğrenmek isteyenler için çok faydalı iki kaynak  kitap

İki ayrı yazara ait bu kitaplar bence en iyi C anlatan kitaplar ve birbirini tamamlayıcı nitelikteler. Bu kitapları ders çalışır gibi sıralı ve sistemli çalışırsanız algoritmalardan , fonksiyonlara, işaretçilere kadar bir çok temel alanda kendinizi geliştirip bu konuları çok iyi öğrenebilirsiniz. İki kitapta sıfırdan adım adım her konu sonunda ödev niteliğinde pekiştirici projeler vererek ilerliyor bunları takip edip uygulayan birinin C yi öğrenememesi mümkün değildir. Elbette bunlar başlangıç kitaplarıdır. Bilginizi yapay zeka , algoritmalar ve değişik sistemler ile ilgili diğer kitaplarla destekleyerek geliştirmelisiniz.

C BOŞA VAKİT HARCAMAKMIDIR ?

Elbette hayır , C asla boşa yatırım değildir. Ancak C nin gücü özgürlüğünden gelir fakat bu özgürlük doğal olarak bir zorluk  yükler. Çünkü her şey sıfır noktasındadır ve hepsini sizin tasarlamanız gerekir bu yüzden beyninizdeki dünya kadar C ye hakim olabilirsiniz. Hayal gücünüzün kesildiği yerde C de biter. Yapısal olarak RAM lere erişebilmesi çok büyük avantaj sağlar. Bunuda pointer – işaretçiler ile yapar. Bunun faydasını ancak karmaşık fonksiyonlar kurduğunuz zaman anlayabilirsiniz. Diğer avantajlı yanı sade olması esnek olması genel geçer değil kalıcı olması dolayısı ile C öğrenmek için harcanan emek asla boşa değildir aksine iyi ve ciddi bir yatırımdır ve çok sağlam bir temeldir.Ayrıca C nin sahip olduğu yüksek hızda asla hafife alınmamalıdır.

SONUÇ

Sonuç olarak ben C yi kullanıyorum ve tavsiye ediyorum tabi ki kimse buna uymak zorunda değildir. Bu nihayetinde bir tercih ve bakış açısı meselesidir. İşin ciddi yanını bir yana bırakırsak belkide konuyu en iyi aşağıdaki görsel açıklamaktadır. :-)

hangi-yazılım-en-iyisi
En İyi Yazılım Hangisi :-)

 

ERCAN KOÇLAR Hakkında

Çalışmalarım çocukken başladı kolonyalı kağıtları yakmak, ilaçları birbirine katmak gibi değişik deneylerim vardı. Kimya kitabında elektroliz ile suyun hidrojen ve oksijene ayrıldığı ve hidrojenin yandığını yazıyordu, o zamanlarda aklım almıyordu sudan nasıl yanan....Devamını okumak için tıklayınız ;)