faceyok özgürlük var

NEDEN facebook KULLANMAMALIYIM ?

Neden Facebook ‘kullanmamalısınız’

(veya kullanılmamalısınız)?

Benim hiçbir zaman Facebook hesabım olmadı. Richard Stallman adında bir Facebook hesabı var, ama o bir dolandırıcı.
Facebook’ta (veya Instagram’da) birinin fotoğrafını koyma o kişinin gözetimine katkıda bulunur. Lütfen beni içeren herhangi bir fotoğraf koymayın, ve ayrıca herhangi bir başkasının fotoğrafını koymaktan da kaçınmanızı öneririm.

Kurumunuzun Facebook’ta bir “varlığa” ihtiyacı olduğunu hissediyorsanız, bu sayfaya bakın.

İşte arkadaşlarınıza Facebook’un birçok haksızlığını sunmak için iyi bir makale.


GERÇEK İSİMLER

  1. Facebook kullanıcıların sitede veya hesapları askıya alınma riskini taşıyarak kendi ‘gerçeklerini’ kullanmalarını gerektirir (Facebook tarafından tanımlanan adıyla normal olarak geçtikleri ad).
  2. Facebook sizin bir arkadaşınız değildir. Kendi ‘gerçek ad’ politikası, sizi kullanmasına izin vermesini engellemek için yeterli bir neden, ancak Facebook’ta çok daha fazla pislik var.
  3. Facebook gerçek adlarını vermemiş olanları açığa çıkarmaya çalışarak kendiliğinden kullanılmış sorularını sordu.
  4. ‘Gerçek ad’ politikasıyla Facebook kendini başkalarının kişiliğinde söz sahibi yapar. Karşı cinsin kıyafetlerini giymekten hoşlananların baskısı altında, Facebook, ama sadece eğer insanlar genelde bu takma adlarla tanınıyorsa veya eğer belirli türlerde suistimal veya sinsice izlenmenin kurbanlarıysalar, ‘Gerçek isim’ politikasını rahatlatır ve kullanıcıların takma adlar kullanmasına izin verir.
    Bu çok spesifik bir akut sorununu hafifletir, ama sıradan insanların izlenilmeden Facebook kullanmasına olanak sağlamaz.
    Ancak, söylentilere göre Facebook gerçekten politikayı değiştirmez.
    Facebook bu değişikliği yapsa bile, bu kabul edilmeyecektir çünkü şirketler ve devlet kendi gerçek kimliğinizle hesaba bağlanabilecektir. Sitenin insanları kötü kullanmaması için, patronunuzu ve ebeveynlerinizi gösteren bir hesabınızın, arkadaşlarınızı gösteren diğerinin ve çeşitli politik aktiviteler için başka hesabınızın olmasına izin vermelidir.
  5. Neden müşterilerinizle Facebook’ta konuşmanın veya bir Facebook hesabında herhangi önemli bir bilgiyi tutmanın ne kadar aptalca olduğunu kanıtlayan soytarı Koko’ya ne oldu.
  6. Facebook kullanımlarını kendi takma adlarını kullanan arkadaşlarını ispiyonlamak için bir sorgu uygulaması yapar.
  7. Kendi kimliklerini tanıtmaya cesaret edemeyen insanlar Facebook tarafından kullanılmak zorunda hissederler, bu yüzden kendilerini kendi gerçek adlarını Facebook’a rapor etmek için tehdit edenler tarafından şantaja karşı savunmasız duruma düşüren takma ad altında kayıt yaptırırlar.
  8. Bu insanlar Facebook tarafından kullanılmak zorunda hissederler çünkü arkadaşları ve akrabaları da Facebook kullanıcılarıdır. Diğer bir deyişle, arkadaşları ve akrabaları suç işleyenlerin kurbanları: öncelikle Facebook’un kurbanlarıdır, diğerlerini Facebook kullanması için baskılayarak hata yapmalarına katkıda bulunuyorlar.Bunu başkalarına yapmayın – Facebook tarafından kendinizi kullandırtmayın!
  9. Facebook gizli hesapların varlığını açığa çıkarmak için sessizce kendi arama sistemini değiştirir.

 

SANSÜR

Politik Sansür

  1. Facebook çoğu zaman protestolar (hem planlanmış hem de süregiden), siyasi hicivler ve çeşitli politik sorunlar hakkındaki ilanları kaldırdı. Belirli örnekler aşağıda verilmiştir.
  2. Facebook Monsanto’ya karşı olan büyük bir protestoyu duyuran haberini sildi.
  3. Facebook Rusya hükümetinin emirlerine uyarak Rusya’da bir protestoyu duyuran bir sayfayı engelledi.
  4. Emir protestonun yasadışı olduğunu söylüyor. Acımasız bir devlette, protestolar genellikle yasadışıdır.
  5. Facebook, tıpkı önceden Çin’in politik sansürüne imza attığı gibi, Türkiye’nin  dini sansürüne de imza attı.
  6. Facebook çeşitli ülkelerin doğrudan o ülkedeki kullanıcıların görebildikleri sansürü kontrol etmesine izin vermesi için yazılımı geliştirdi.
  7. Jim Wright zorla Amerikalılara tüm kavgacıları veya tehlikeli “cevapları” 11 Eylül saldırısına uygun bulması için giydirilen baskıyı kınadı. Facebook, görünüşte siyasi nedenler için, bunu sansürledi. Bu da Facebook’a bağlı tehlikeyi gösterir.
  8. Facebook Erdoğan’ı eleştiren yayınlar hakkında makaleler yayımlayan  İngiltere’deki bir yayınevinin sayfasını açıklama olmadan sildi.Bu makale Facebook’un Erdoğan yararına
    sansürleme yaptığını gösterir.
  9. Facebook’un belirli tartışmalı politik sorunlar hakkında bağlantıları postalamayı engelleyen bir tarihi vardır.
  10. Facebook eylemci Shaun King kendisine gönderilen ırkçı bir maili postaladıktan sonra onun hesabını engelledi.
  11. Algoritmik süzme, sadece tarihi saklamaz, tarihi etkileyebilir. Facebook’un algoritma süzmesi ulusal haber olmaya başladıktan sonrasına kadar Ferguson’daki üniformalı haydutlar tarafından isyan hakkındaki haberleri ortadan kaldırdı.
  12. Facebook sansür ilkeleri sızdırıldı. Konuşma özgürlüğüne saygı göstermeyen çeşitli ülkeler için politik sansür ikram servisini içerir.
  13. Facebook, görünüşte hicivin hedefinden istifade ederek, İngiltere işsizlik acentası ve bağlantılı kurumlarda hedeflenen politik hicivleri sansürledi.
  14. Facebook birçok Fransız ırkçılık karşıtı mücadelecileri sansürledi.

 

Gazetecilik

  1. Facebook İsveç Kanser Topluluğu tarafından yapılan meme kanseri hakkındaki bir vidyoyu yasakladı çünkü göğüsler olarak daire şeklinde karikatür figürleri gösterdi. Göğüsleri kareler içine koyarak vidyoyu kabul etmesi için Facebook’a sahipti. Buradaki asıl sorun Facebook’un (yapmasına rağmen) yanlış yerde bir sınır koyması değildir. Aslında Facebook’un kanser yardımları gibi kuruluşların Facebook boyunca yayımlamak zorunda hissetmesine çok fazla etkisi vardır.
  2. Facebook sansür hakkında bir Amerikan Sivil Haklar Sendikası’nı (ACLU) sansürledi.
  3. Facebook bilinmeyen nedenler için gönderileri siler ve onları sildiğini inkar bile eder. Gazetecilik için bir platform olarak güvenli değildir.
    Yeri gelmişken, insanların sevdikleri birinin öldüğünü nasıl öğrendiğini neden mesele yaptığını anlayamıyorum. O kişinin ölümü gerçeğiyle karşılaştırıldığında, bu gibi detaylar önemsiz görünüyor.
  4. Eğer Facebook hedeflerinin gazetecilik için temel yayımcılık olmaya başlamasını başarırsa, bu sansür için yeni bir geçit olacaktır.Facebook kendini, sansürlenen biri olan, sanal bir şehir meydanı olarak sunmak istiyor.
  5. Facebook bir insan hakları grubu tarafından yapılan açıklamayı sildi, sonra bunun bir hata olduğunu söyledi.
  6. O Facebook – silmeyi yapmama yerine – kibrini kanıtlayarak grubu ifadeyi yeniden göndermesi için davet etti.Ancak, buradaki sorun daha derine gidiyor. İfadenin sansürlendiği bir platformu kullanarak gönderilmesi insan hakları grubunun (veya herhangi birinin) ifadesi için iyi değildir.

 

Kişisel

  1. Facebook isteğe göre mahkumun hesaplarını sansürler ve kapatır
  2. .Facebook duygusal yönden olumlu veya duygusal yönden olumsuza doğru kullanıcıların haber akışlarını filtrelemesini önyargılamada (bunlar her zaman başka yollarla Facebook tarafından filtrelenebilir) bir deneyim yaptı. Bu deneyim yaygın bir biçimde detaylara dayalı etik dışı olarak kınanır, ama bu eleştiri Facebook’un etik dışı doğasını öncelikli olarak tanımamasından dolayı denenmemişti.
  3. Bunu postalayan kişi, birileri hakkında ne şikayet ederse etsin sansürlemesinin çabuk olmasından çok, Facebook’un gay karşıtı olmadığını düşünür.
  4. Öncekilerin daha kötü olduğu görünebilirken, bence sonrakiler Facebook’u gerçekten tehlikeli yapar. Facebook’u kendi internet siteniz için bir yedek olarak kullanmayın!
  5. Facebook sansürü hakkında daha fazlası vardır.

 

GİZLİLİK

Kişisel Veri

  1. Söylentilere bakılırsa, gerçekten bir Facebook hesabı silmek mümkündür.
  2. Sizin hakkınızdaki tüm verileri silmek için Facebook’a güvenmeyi önermeyeceğim, ama en azından deneyebilirsiniz.
  3. Facebook birçok veri kırıcılardan kişisel verileri satar, ve bunu kendi kullanıcıları hakkında doğrudan ne öğrendikleriyle ilişkilendirir.
  4. Facebook kullanıcılarına veri kırıcılara kendileri hakkında veri toplamayı durdurmalarını söyleyebileceğini tavsiye eder, ama bunun gerçekten etkili olmasını sağlamaz. Her ne olursa olsun, kimse bu tarz yanlış iddialar için Facebook’u cezalandırmayacak.
  5. Facebook Disqus yorumlar aracılığıyla sörfçüleri gizlice arar: bir sayfa yorumlar için disqus kullandığında, kişiye özel disqus yazılımı sayfadaki her anonim ziyaretçinin tarayıcısı içerisine bir Facebook yazılım paketini yükler ve sayfanın URL’sini Facebook için kullanışlı yapar.
  6. Facebook Mastercard’a kişisel veri sağladı. Veri anonim şekilde sağlandı, ama Mastercard veriyi diğer veriyle ilişkilendirerek yeniden tanımlayabilir.
  7. Facebook’un “sohbet konuları” deneyimi belirli seçilmiş kullanıcılara kendi “arkadaşlarının” yapıyor oldukları herşeyi etkin bir şekilde gösterir.
  8. Facebook, reklamları hedeflemek için, her bir kullanıcı hakkında detaylanmış, uzun bir veri listesi toplar. Facebook reklamları hedeflemek için kullanılmayan diğer bilgileri de toplayabilir.
  9. Makalenin, birilerinin bunu sunamayacağını inanılmaz düşündürerek, sona erdiği yola bakın. Belki Facebook Peter Eckersley’e sahip, ama bana sahip değil. Facebook’un bir kullanılanı olmayın!
  10. Facebook WhatsApp’ı satın aldı ve o veriyi Facebook’un diğer verileriyle birleştirmemeyi taahhüt etti. Şimdi aynı böyle yapmaya gidiyor.
    Facebook için, bunu unutan insanlar için bir gecikmeden sonra, herhangi taahhütün kırılması gerekir.
  11. Facebook uygulaması, ya doğrudan zorla alarak ya da kullanıcıları onlar bilmeden anlaşmayla oyuna getirerek, kullanıcıların tüm iletişim listelerini elde etti. Kötü amaçlı olmayan bir program beklemeniz gerekir.
  12. Facebook uygulaması, insanların telefonlarıyla çektiği fotoğrafları taramaya başladı.
  13. Makale “kamera” der, ama bu kelime yanlış bilgilendiriyor; kameraların içinde bir Facebook uygulaması yüklü değildir. Bu yalnızca telefonlar ve tabletler için geçerlidir.Fotoğrafları bir Facebook sunucusuna göndererek yüz tanımanın yapıldığından şüpheleniyorum. Eğer öyleyse, sunucu bu fotoğraflar ile başka şeyler yapabilir. Onları kurtarabilir ve Abi’ye gönderebilir. Şu andan itibaren, insanlar beni bir mobil cihazla snaplemek istediğinde, evet demeden önce bir Facebook uygulaması olmadığını doğrulayacağım.
  14. Facebook’un mobil uygulaması, SMS mesajlarını gizlice izlemektedir.
  15. Kullanıcılar bir siteye Facebook aracılığıyla giriş yaptıklarında, Facebook siteye kullanıcı hakkında çok sayıda bilgiye erişim sağlıyor.Bir sitenin sizden talep ettiği şey buysa, yine de dokunmamalısın!
  16. Bir ‘deney’ olarak, Facebook kullanıcılarının durum güncellemeleri olarak girmeye başladığı metni topladı ve sonuçta göndermedi.
  17. Facebook ayrıca bir tıklamanın olmaması durumunda bile fare hareketini izlemeyi planladığını açıkladı.Bu, kötü amaçlı Javascript kodu vasıtasıyla çalışır.
  18. Facebook “beğen” düğmeleri içeren sayfalar, Facebook’un bu sayfalara gelen ziyaretçileri izlemesini sağlar. Facebook, “beğen” düğmeleri gören, hatta facebook.com’u hiç ziyaret etmeyen ve hiç bu butonlara tıklamamış internet kullanıcılarını izler.
  19. ACLU, kullanıcıların bu sorunu önleyen bir Facebook “beğen” düğmesini tıklatmasına olanak tanıyan bir yola sahiptir. SayfalarındaACLU için bir “beğen” butonuna basması mümkün olan bir Facebook sayfasına yönlendiren “bizi Facebook’ta beğen” adlı bir bağlantı vardır. Ancak bu bağlantıyı takip etmezseniz, Facebook ACLU sayfasını ziyaretiniz hakkında bilgi almaz.
  20. Bu sayfa, Facebook hesapları olmayan insanlar için bile geçerli olan, Facebook’un kişilerin gezinmesini izleyen miktarı hakkında ayrıntılı bilgi verir.
  21. Facebook’un Like düğmeleri ile birlikte çerezler yoluyla kullanıcılarını takibi AB yasalarını ihlal ediyor.
  22. Facebook fotoğraflarda otomatik yüz tanıma özelliğini açtı.
  23. Facebook, yalnızca kullanıcının arkadaşları olan insanlar için fotoğraflarda yüz tanımlamalarını önermekte olduğunu söylüyor. Ancak, yayınlanan her fotoğraf üzerinden algoritmayı çalıştırabilir ve sonuçları açıkça ilan etmeyebilir.
  24. Ben insanlardan fotoğraflarımı Facebook’ta yayınlamamalarını istiyorum. Siz de siz ve çocuklar için aynı isteği yapmak isteyebilirsiniz.
  25. Facebook, bazı gizlilik ayarlarını gizlemek için çok fazla uğraşıyor. Görünüşte kullanmayacak insanları bulmak çok zor olurken, kullanıcıların bu seçeneği kullandıklarını iddia etmek istiyor.
  26. Facebook, sevgilileri birbirleri hakkında kıskançlığa teşvik edebilen çok fazla bilgiye maruz bırakıyor.
  27. Facebook’ta yayınlanan masum görünen metin, sizin hakkınızdaki şeyleri tezahür edecek sistemlerin geliştirilmesinden dolayı, size çok sıkıntıya neden olabilir.
  28. Facebook, kullanıcıların (hiç aramadıkları) @ facebook.com e-posta adreslerini otomatik olarak diğer kişilerin telefonlarındaki kişi listelerine itti.
    Buradaki ders şu ki herhangi birine hakkınızdaki verileri vermek için Facebook gibi bir şirkete güvenmek temel bir hatadır. Onlara vermek istediği verileri değil, onlara onlardan almak isteyen verileri verecektir.
  29. Mari Sherkin bir randevu sitesine isteksizce nasıl düştü? Facebook, bu şirketlerin kişisel verilerini Facebook’dan almasını kabul etmek için Facebook kullanıcılarını kandıran, diğer şirketlerin sitelerini gösteren tarayıcı pencerelerini açar.

 

 

İnsanları Profilleme

  1. Facebook, her kullanıcının zihinsel olarak hasta olup olmadığını belirleyebiliyor olabilir.
  2. Facebook kullanıcılarının ne zaman uykuda olduğunu söyleyebilir. Facebook aracılığıyla, başkaları da bunu söyleyebilir
  3. Facebook iki kullanıcının aynı fiziksel konumda olduğunu gördüğünde, bu iki ‘arkadaşı’ birbirine önerebilir.Bu, bazı durumlarda insanlar için büyük sıkıntıya neden olabilir. Ancak şunu unutmayın ki NSA aynı şeyi yapıyor, ve devre dışı bırakmana izin vermiyor – benim yaptığım gibi bir cep telefonu taşımadığınız süre haricinde.
  4. Facebook ve Mastercard, Mastercard müşterilerini profillemek için güç birliği yapacak böylece bankalar onları daha fazla harcamaya zorlayabilir.
    Bunu yaparak, Master Card müşterilerini ispiyonluyor. Bu da bir kredi kartını kullanmanın başkalarının sizden faydalanmasını sağladığı durumunu güçlendirir. Ayrıca harcamanızı sınırlama çabalarınızı da etkiler.İzlenmeyin – nakit ödeyin.
  5. Kullanıcıların yayınladığı “beğeniler” listesinden, oldukça iyi bir doğrulukla, bir Facebook kullanıcısı hakkında birçok şey tespit edilebilir.
    Eğer siz de yaptığım gibi yaparsanız ve Facebook’u reddederseniz, bu gözetleme şeklinden kurtulursunuz.
  6. Bizi ilgilendiren haberleri, hangi kriterin kullanacağını sunucuya söylemeden, nasıl alabiliriz?
    Basit: Öğelerin listesini indir, ve kendi makinemizde hangi makaleleri göstereceğine karar veren yazılımlara sahip olun. Bu yazılım sadece yanlış bir iz oluşturmak için (aslında bize göstermeyen) ek makaleler getirebilir.

 

Diğer İnsanlar

  1. Facebook, telefon listelerine ve e-posta adres listelerine göre yeni kullanıcıların neler bildiğini öngörür.Bu, Facebook gözetiminin ne kadar eksiksiz ve tehlikeli olduğunun bir ölçüsüdür.
  2. E-postanızı veya telefon listenizi bir şirkete vermek bu listedeki herkese kötü muamele etmektir!
  3. NSA, Amerikalıların sosyal ağlarını takip ediyor ve Facebook yalnızca bu kaynaklardan biridir. Dolayısıyla, Eğer Facebook’da arkadaşlarınız hakkında konuşuyorsanız, onları ispiyonluyorsunuzdur. John ve Arthur’u gördüğünüzü söylerseniz, NSA’ya John’un Arthur’u tanıdığını söylersiniz. Eğer John ve Arthur muhalif veya gazeteciyse, bilgileriniz hükümetin muhalefeti veya gazeteciliği bastırmasına yardımcı olacaktır.
  4. Facebook, kullanıcıların diğer kullanıcıların profillerini her türlü kişisel bilgi ile doldurmaya davet ediyor.
  5. Facebook, insanlara eşleri ve bebeklerini fotoğraflarda tanımlama imkânı veren yeni bir numaraya sahip.
  6. Facebook, kullanıcılarından diğer kişilerin e-posta adreslerinin tüm listesini vermelerini ister.
    Bu tek başına diğerlerinin gözetimi altında olmaktır, ama Facebook bunu daha da ileri götürmek için ve Facebook kullanıcıları olmayan kişilerin ilgisini tahmin etmeye çalışmak için kullanır (Telefon numaraları, e-posta ve posta adresleri ile birlikte).Bu bilgiler şirketler için biraz paraya değer. Yeterince demokratik olmayan herhangi bir ülkedeki gizli polise kesinlikle değer.
  7. Ancak, asıl yanlış olan Facebook’un kullanıcı olmayanların sizi ya da beni tahmin edebilmesi değildir. Facebook’un sizi veya beni bilip bilmediği hakkında kendi kullanıcılarından bilgi toplamasıdır. Bence kendi üyelerine diğer insanlar hakkında bilgi talebinde bulunan herhangi sosyal ağın istismarcı olduğu ilkesini oluşturabiliriz.
  8. Facebook uygulamaları bu kullanıcının bilgilerine ve kullanıcının “arkadaşları” bilgilerine de erişebilir. Bu yüzden, eğer Facebok kullanma gibi bir hata yaparsanız, hatta şirketin verilerinize erişmesine izin vermeseniz bile, herhangi bir arkadaşınız şirketin verilerinize erişmesini sağlayabilir.
  9. Daha fazlası için buraya bakınız.

 

REKLAMLAR

  1. Facebook kullanıcılarını reklamlar için toplattırarak kendi çıkarı için kullanıyor.
  2. Facebook kullanıcılarına diğer kullanıcılara gösterilen reklamlarda adlarının ve fotoğraflarının bu kullanımını “sınırlandırabildiği” sözünü vererek bir dava açtı. Ancak, bu “devre dışı bırakıldığı” için, varsayılan olarak kullanıcılar hala istismar edilecektir. Dahası, tamamen devre dışı bırakma olmayabilir.
    Facebook, artık kullanıcıların adlarını reklamlarda kullanılmalarını reddetmelerine izin vermeyecek. Her zamankinden daha fazla, Facebook aslında Zuckerberg’dir.
  3. Buna ek olarak, Facebook gizlice kullanıcıların telefon numaralarını toplar. Makale, bunun nedeninin net olmadığı görüşündedir. Belki de NSA için bir iyiliktir.
  4. Facebook vejetaryen kullanıcısı McDonalds’tan gerçekten “hoşlanıyor” mu, yoksa bunu Facebook mu yaptı? Aslında, Facebook sahte “beğen” yazıyor, ve daha kötüsü, hatalı bir şekilde, insanların hiç görmedikleri belirli metinleri sevdiklerini ileri sürüyor.
  5. Facebook, Beğen düğmeleri tıklayan insanlardan gelen siyasi mesajlar gönderiyor.
  6. Facebook, reklamlarla ilgili çok benzer bir uygulamayı durduracağına söz vererek, geçtiğimiz günlerde bir dava açtı, ama bu politik mesajlar “ reklamlar” olarak düşünülüyor ve Facebook onları göndermeye devam ediyor.

 

PSİKOLOJİK ZARAR

  1. Facebook kullanıcıları, en az bir hafta boyunca Facebook tarafından kullanılmayı bırakırsa, daha mutlu hissediyorlar.
  2. “Diğerleriyle daha fazla etkileşimde bulunmak” istiyorsanız, Facebook dışında bunu nasıl yapacaksınız? Bu, aynı faydaları sağlayacaktır ve Facebook’a sizinle ya da başkaları hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçınacaktır.
  3. Facebook kullanıcılarını,  ne çıkarsa çıksın, az ya da çok, inandıkları bir çeşit trans haline getirme eğilimindedir.
  4. Facebook’ta yayın okunması birçok kullanıcıda gıpta ve üzüntü hissettiriyor.Kendileri hakkında daha fazla bilgi göndererek bu duyguları azaltabilirler. Bu yüzden, bu sistem (facebook ve kullanıcı) kullanıcının Facebook’a daha kişisel veriler vermesi için baskı yapar.
  5. Bazı bölgelerde, Facebook kullanıcılarının %10’u Facebook’la konuşmanın interneti kullandığını fark etmiyor. Ve Facebook, milyonlarca insanı Facebook haricinde hiçbir internet erişimine sahip olmamaya yönlendiriyor.
  6. Demokratik bir toplumun yasaklaması gereken şey budur, aynı nedenle başka türden tekelleri yasaklıyoruz.
  7. Neden Facebook Sosyalleşmenin Önemsiz Gıdasıdır.
  8. Ebeveynler Facebook’u, çocuklarınızın karışmasını istemediğiniz bir çete türü olarak görmelidirler.
  9. Facebook’daki “beğen” yarışması, gençleri gerekli olan herhangi bir yolla “beğen”e temin etmeye sevk ediyor ve hiçbir anlamı kalitesiz değildir. Bir oyuncunun bu oyunda puanlama şekli, onu “beğendiği” bir listeye bir şirkete satmaktır, dolayısıyla kötüye kullanım ile iyiliklerini geri öder; fakat bu kullanıcılar, sömürüyü ahlaka göre yargılamaya çalışmayan ahlaki olmayan bir tutum benimsemişlerdir.
  10. Bu rekabet, hiçbir şeyin orijinal olmadığı ve tek değerin başarı olduğu ahlâki bir tavır taklit eder. Bir kariyer inşa etme arzusunun (ne türde olursa olsun) bu davranışı mazur göreceğini sanmıyorum.
  11. Facebook’ta bir kişinin ‘arkadaş’ sayısı narsisizmi ölçer.
  12. Facebook kullanıcıları gösteriş bağımlısı olarak tasarlanmıştır.
  13. Bir kullanıcı Facebook’un onu “[kendi] istediği hayatın projeksiyonu”na aşık olmaya yönlendirdiğini yazar.
  14. Yalnız insanlar için sosyal ağlar, onlara yalnızca ne kadar yalnız olduklarını gösterebilir.
  15. Bir çalışma, Facebook tarafından yoğun şekilde kullanılmanın kullanıcıların çalışmanın başlangıcında nasıl hissettiklerinden bağımsız olarak insanları üzülme eğiliminde olduğunu buldular.Çalışma, insanların Facebook’un onları daha çok kullanmasına izin verdiği hipotezini ortadan kaldırdı çünkü başlamak için daha üzgünlerdi.Bu henüz bir kanıt değil, Ancak Facebook’tan kaçınmak için başka birçok sebep var, neden bu önlemi almıyoruz?
  16. Bir başka çalışma, Facebook tarafından çokça kullanılmanın depresyonu teşvik ettiğini gösteriyor; çünkü insanlar genellikle hayatlarının aşırı abartılı bir resmini yayınlarlar, hayatları kendi hayatınızdan daha iyi görünür.
  17. Facebook tarafından sıklıkla kullanılmasına izin verilmesi, yeme bozukluklarını teşvik eder.

 

VERGİLER

  1. Facebook vergi kaçıran biridir. Elbette ki tek değil, fakat bu bir mazeret değildir.

 

IRKÇILIK

  1. Facebook, her kullanıcının ırkını tahmin eder, ve şirketler insanlara farklı reklamlar göstermek için bunu kullanır.
  2. Facebook reklamverenlerin ırk tarafından seçilen kişilere reklamları yönlendirmesini sağlayan ırkçı bir ayrımcılık özelliği getirdi.
  3. Yalnızca ABD’de yasadışı olan belirli alanlarda olmasına rağmen, buna karşılık bir grup Facebook kullanıcısı, Facebook’un ayrımcılığa izin vermesine yol açtığı, bir dava açtı.
  4. Başka bir deyişle, Facebook yasaların izin verdiği ölçüde ırkçılığı desteklemektedir.
  5. Facebook, dolaylı ve inkar edilemez bir şekilde, kullanıcılarını etkin biçimde ırk olarak irdeliyor.
  6. Facebook tarafından yapılan “kişiselleştirme”, bir özellik olarak sunulduğunda, tehlikeli hale gelir çünkü yolsuzlukla yapılır.

 

MEDYA KONTROLÜ

  1. Facebook, seçim sonuçlarını değiştirme kapasitesini temel alarak reklam verir. Kullanmamıza izin vermeyerek, bu kapasiteyi düşürürüz.
  2. Facebook benzeri görülmemiş bir güç kazanarak, gazete ve dergileri dahil etme tehdidinde bulunur.Bir şirket tehlikeli bir güce sahip olduğunda, bunun “rekabetçi bir açık pazar” içinde “oldukça” yer alıp almayacağı ile ilgisi yoktur. Bu ilgisizliğin bizi önemli olan şeylerden uzaklaştırmasına izin vermeyelim: kendimizi bu güçten koruyarak.
  3. AI kıyametinin bir örneği olarak görülen, Facebook haber akışı.Facebook’un birçok nedenden dolayı kötü olduğunu akılda tutmak önemlidir. Buna karşı koymanın başka bir nedeni vardır, fakat biz zaten çoğuna sahibiz.
  4. Yazıda, yayınlanmış metne atıfta bulunmak için “içerik” terimini kullanması talihsizdir. CNN yaptığı için bunun örneğini takip etmemizin hiçbir nedeni yok.
  5. Facebook’un insan aklına göre düzenlenmeyen, otomatikleştirilmiş “trend haberler” sahte hikayeler, tık tuzağı ve dezenformasyonu içerir.
  6. Facebook interneti yiyor.
  7. Facebook’un kurumsal salt haber akışı hem kullanıcıları bağımsız gazetecilikten yönlendiriyor hem de okumalarını izliyor.
  8. Facebook çoğu zaman insanları yönlendirirken, Twitter insanlara protesto gösterileri ve üniformalı haydutların Ferguson’daki (ilgilenen kişiler) şiddet olaylarını anlattı.
  9. Putin’in Rusya’da bağımsız medyayı ezmesine yardım eden bir hükümlü şantajcı şimdi Facebook’ta büyük bir hisse aldı.
  10. Facebook, kullanıcıları diğer web sitelerini ziyaret etmelerinden vazgeçirmeye çalışıyor.(Bu makale, yayınlanan eserlere atıfta bulunmak için “içerik” kelimesini kullanmaktadır. Bence bu kötü bir uygulama çünkü bu terim eserlere aykırı davranıyor. Bakınız gnu.org/philosophy/words-to-avoid.html.)

 

DİĞER

  1. Facebook birlikte çalışabilirlik sözü vererek kullanıcılara yön verir, sonra birbirlerine bağlandıklarında birlikte çalışabilirliği ortadan kaldırır.
    İşte mesajlaşma için XMPP ile bunu nasıl yaptıkları.Bu sayfanın yazarı, Facebook’un sahip olduğu gücün tehlikeli olduğunu kabul etti, ancak Facebook’un bizi kullanmasına izin vermememiz gerektiği sonucuna varmadı.
  2. Facebook, arızalı uygulamalarla onları uzaklaşmaya çalışarak kullanıcıları üzerindeki tutumunun derinliğini ölçtü. Ne kadar kötü şeyler olursa olsun, kullanıcılar uzaklaşmayacaktı.
  3. Şahsen Facebook kullanmayı reddetmeniz çok önemlidir, özellikle bazı arkadaşlarınız kullanıyorsa (veya kullanabilirse), çünkü onları iyi veya hasta için böyle etkiliyorsunuz.
  4. Facebook, insanların bir nesneye ne kadar uzun süre baktığını takip eder.
  5. Şimdi arkadaş olmayan Facebook – artık onun müşterisi değil bir ürünüsünüz.
  6. Facebook bir kullanıcının kendisiyle ilgili Facebook verilerine sahip olamayacağını söylüyor, çünkü bu bir ticari sır.
  7. Bir Alman düzenleyici, Facebook’un yüz tanımasının yasadışı olduğunu söylüyor.
  8. Görünen o ki Facebook, Facebook’tan hiç kimseyle bağlantısı olmayan Hindistan’daki kişilere kendiliğinden telefon mesajları gönderiyor. Bu kişi nedenini öğrenmek için çabalıyor.
  9. Facebook, “kitap” sözcüğüyle ilgili çirkin bir ticari marka iddiasını hizmet şartlarına dahil etti.
  10. Facebook’a veya başka biriyle değiştirilemediğiniz diğer herhangi bir şirkete bağımlı olmak kendinizi sınırsız yasal saldırganlığa karşı savunmasız kılmaktır. Aptal olmayın – bu terimleri kabul etmek yerine Facebook’u arkadaşlıktan çıkarın.
  11. Almanya’daki bir kredi bürosu, ‘arkadaşlarının’ Facebook üzerinde kim olduklarına göre insanların kredi değerliliğini değerlendirmeyi planlıyor.
  12. Ders şu ki, hiçbir aktivitenin birçok insanın sosyal ağları hakkında hiçbir bilgi toplamamasını sağlamalıyız.
  13. Facebook müşterileri ile iletişim kurmak için onu kullanan şirketleri ve siteleri kazıklamak için girişimde bulunmaya çalışıyor.
  14. Bu eleştiri tutumu, onunla tamamen sempati duymamam için çok dar bir ticari, ve Facebook’un bu müşterileri uzaklaştırmaktan kaçınmak için bu ücreti azaltacağını düşünüyorum. Ayrıca ben de Nisan 2012’de Facebook’un iyi olduğunu düşünmeye götüren yüzeysellik tarafından reddediliyorum çünkü bu onların ticari hedeflerine yardımcı oldu.
  15. Bununla beraber, bu, onlardan biri olmamak için bir sebep olan, Facebook’un kendisiyle ilgilenen herkese kibirli şekilde davrandığını gösterir.
  16. Facebook tarafından kullanılan çocukların ebeveynleri Facebook’un çocukların ebeveynlerinin kredi kartlarını kullanarak harcama yapmasına izin verdiği paranın iadesi için dava açıyor.
  17. Facebook: Amerika’da en doğuştan sahtekâr şirket.

*biz onları ‘kullanıcıdan’ çok ‘kullanılan’ olarak adlandırıyoruz çünkü Facebook onları kullanıyor, tersi değil.

Copyright 2011-2013 Richard Stallman released under Creative Commons Attribution Noderivs 3.0 unported

ERCAN KOÇLAR Hakkında

Çalışmalarım çocukken başladı kolonyalı kağıtları yakmak, ilaçları birbirine katmak gibi değişik deneylerim vardı. Kimya kitabında elektroliz ile suyun hidrojen ve oksijene ayrıldığı ve hidrojenin yandığını yazıyordu, o zamanlarda aklım almıyordu sudan nasıl yanan....Devamını okumak için tıklayınız ;)